lördag 21 januari 2012

Varför blogga om att bojkotta BNP som välfärdsmått?

Ja, varför ”bojkotta” BNP? (Bruttonationalprodukt) Jag menar att det är vikigt att ifrågasätta begreppet BNP därför att används som om det finns ett likhetstecken mellan BNP och välfärd. För hur reagerar du när du när du läser i din morgontidning att bruttonationalprodukten (BNP) har ökat? Visst känns det bra någonstans? Precis lika mycket som du ryser lite när BNP och därmed det BNP tänks mäta, tillväxten, försvagas. Vi har ju lärt att oss att ökad BNP och tillväxt är lika med ökad välfärd eller hur?

Men för att veta om en BNP-ökning ens mäter egentlig tillväxt måste vi veta vad det är som har lett till en ökad ekonomisk aktivitet. För det är vad BNP mäter: ekonomiska aktiviteter och inget annat. BNP begreppet ska ifrågasättas därför att det har för dålig bäring på vår välfärd .

Ta effekten av orkanen ”Katrina”. Över 1100 människor dog i dess spår och värden motsvarande flera hundra miljarder dollar gick till spillo. Ändå bidrog ”Katrina” till att BNP i USA steg eftersom byggandet i delstaten Louisiana ökade. (Källa: Anders Wijkman på DN debatt 090823) . Ingen välfärdsökning för de berörda direkt.

Därför kommer den här bloggen att puttra på för att få dig ifrågasätta BNP som ett välfärdsmått.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar